Strokovna ekskurzija

posted in: Uncategorized | 0

Spoštovani člani in prijatelji TD Mitra Hajdina,
vabimo vas, da se nam pridružite na strokovni ekskurziji, ki jo TD Mitra Hajdina organizira v počastitev Svetovnega dneva turizma.

Zbrali se bomo v soboto, 24. 9. 2016, ob 5.30  pred PSC na Hajdini in se podali proti Trstu.

Tokrat bomo obiskali tržaške Slovence, spoznali njihove aktivnosti na kulturnem, političnem, družbenem, športnem… področju ter prizadevanja za ohranitev slovenstva na zgodovinsko slovenskem etničnem območju Tržaške pokrajine in Furlanije Julijske krajine.
Pot nas bo najprej vodila do Opčin, kjer se bomo presedli na znameniti Openski tramvaj in se spustili v središče Trsta. S tržaškim Slovenci se bomo seznanili v Tržaški knjigarni, ki je literarno, kulturno in družabno središče. Seveda si bomo ogledali tudi najpomembnejše znamenitosti nekoč največjega slovenskega mesta. Iz Trsta nas bo pot vodila po italijanski severnojadranski magistrali mimo Miramara, Sesljana, Devina, Tržiča  do Gradeža. Mestece s tisočletno zgodovino in izjemno ohranjenih srednjeveškim mestnim jedrom danes obdaja eno najbolj mondenih letovišč ob severnem Jadranu.
Od Gradeža teče slikovita cesta čez morje, ki kmalu pripelje do Ogleja. Znamenito zgodovinsko središče krščanstva se ponaša z bogatimi in dragocenimi rimskimi in srednjeveškimi ostalinami in arhitekturo, med čemer posebno mesto pripada slavni baziliki, krstilnici in zvoniku.  Ogledali si bomo prvi dve, za vzpon na zvonik pa se boste lahko sami odločili. V nadaljevanju nas bo pot vodila še do bližnje Palmanove – mesta trdnjave v obliki zvezde, ter mimo Doberdoba, kjer se nahaja impozantno obeležje padlim v prvi svetovni  vojni.
Zgodaj zvečer se bomo vrnili nazaj v Slovenijo in si privoščili okusno večerjo, ob kateri bomo primerno zaključili naše raziskovanje.
Vrnitev domov je predvidena okrog 23.ure.

Prosim, da najkasneje do petka, 16. 9. 2016, sporočite imena udeležencev. Pisne prijave so OBVEZNE na naslov td.mitra.hajdina@gmail.com.
Lastni prispevek za člane TD Mitra 25€ (velja za  tiste s plačano članarino ) za nečlane 40€.

Veselimo se druženja z vami !
Sonja Brlek Krajnc v imenu UO TD Mitra Hajdina