Srednjeveški Gandinov tabor 2015

TD Mitra Hajdina je v sodelovanju z občino Hajdina in OŠ Hajdina v soboto, 5. septembra uspešno izpeljalo prvi srednjeveški Gandinov tabor. Zaradi slabega vremena je bil tabor prestavljen v šolsko telovadnico, kjer pa je potekalo zanimivo in poučno druženje vseh generacij, s skupinami in posamezniki iz Slovenije in sosednje Avstrije, predstavili pa so se tudi avtorji projekta – učenci OŠ Hajdina.
Del prireditvenega prostora je predstavljal pravljično resničnost Hajdine davnih 800 let nazaj, drugi del pa Hajdino danes, s ponudbo na stojnicah. V taboru so sodelovali društvo Blout zi Blouda iz Graza, Viteški red Viridi Hedera iz Ribnice, Lokostrelska družina Grčar, na pomoč pa so priskočili tudi iz društva Cesarsko-kraljevi Ptuj.
Sicer pa je osnovna ideja za Gandinov tabor uspešen lanskoletni projekt učencev in mentorjev OŠ Hajdina, v katerem so predstavili eno od zgodb o nastanku imena Hajdina ter v njej povezali konkretna zgodovinska dejstva, legende in sosledje zgodovinskih dogodkov. Gre za dogodke v letih 1193 – 1194.
Sonja Brlek Krajnc, predsednica TD Mitra Hajdina: »V zgodbi je seveda veliko domišljije, vendar je konkretno dejstvo, da je Hajdina s tem imenom prvič zapisana na papir pred tem časom, kar dovoljuje domnevo, da je vitez Ghandin bil iz naših krajev. V TD Mitra Hajdina nas je tema pritegnila ravno zato, ker dejansko povezuje Hajdino z resničnimi zgodovinskimi osebnostmi in dogodki ter čudovitimi legendami, hkrati pa vsebinsko ne posega in ne posnema nobene tovrstne prireditve v naši okolici (rimske igre, grajske igre, ipd). Hajdino predstavlja v do sedaj s strani širše javnosti povsem spregledani luči. V TD imamo resen namen prireditev razvijati in razviti v zanimivo, poučno, zabavno in nadvse veselo druženje vseh generacij od drugod in iz občine. Prepričani smo, da nam to vsem zelo manjka.«