Dobrodošli v Občini Hajdina

Območje današnje občine Hajdina meri 21,6 km² in obsega sedem vasi: Zgornjo in Spodnjo Hajdino, Dražence, Gerečjo vas, Hajdoše, Skorbo in Slovenjo vas. Skozi območje so od prazgodovine dalje tekle pomembne prometne povezave, zato ne čudi, da ima naša občina dolgo in bogato zgodovino, neločljivo povezano z bližnjim Ptujem.

Skulptura Viktor Gojkovič Hajdina

Občinsko središče na Zgornji Hajdini je današnjo podobo dobilo s popolno prenovo območja pod farno cerkvijo sv. Martina. Ob zaključku del leta 2006 je zaživel tudi nov, med občani takoj sprejet prireditveni prostor na trgu pred novim poslovno-stanovanjskim objektom, v katerem je tudi sedež občinske uprave. Poseben čar daje trgu umetnina akademskega kiparja in častnega občana Hajdine Viktorja Gojkoviča. Monumentalna umetnina v obliki vodnjaka simbolizira sedem vasi v občini in reko Dravo.

Po hajdinskih vaseh najdemo veliko zanimivega: lepo urejena vaška jedra, kapele in križe, športne parke in igrišča ter naravna območja. Po enem od slednjih, imenovanem Berl, sta speljani tudi pohodna in učna pot.
Še bolj kot petje vodomca v Berlu pa privablja vesela govorica Hajdinčanov. Že naši predniki so bili znani kot samozavestni, podjetni in odločni ljudje, ki jih je zanimalo vse, kar je bilo novo. Tudi zato ima šolska dejavnost na Hajdini zavidljivo 300-letno tradicijo, sedaj pa tradicijo gradi že tudi otroški vrtec ob njej. Posebej nas je vedno veselilo druženje, kar se kaže v aktivnem delovanju kar 36 društev, čeprav ima občina samo 3800 prebivalcev, in številnih prireditvah, ki jih organizirajo.

Hajdina delavnice otroci
Vodomec

Če hočete doživeti kaj veselega, poskusiti kaj dobrega, spoznati tradicijo in sedanjost hkrati, poglejte v koledar prireditev občine Hajdina. Da ob vsem ne boste ostali brez slastne domače hrane, prijazne gostoljubnosti in udobne postelje, bodo poskrbeli številni cenjeni gostinci z obilo izkušenj in znanja.

Prisrčno dobrodošli med nami!