Prireditve v občini Hajdina

V občini Hajdina se vedno dogaja kaj zanimivega, nekaj pa je dogodkov, ki postajajo tradicionalni in iz leta v leto privabljajo več obiskovalcev.
Januarja se v gasilskem domu v Slovenji vasi zbere staro in mlado na košicenbalu – luščenju bučnic. Ob ljudskem petju, glasbi in plesu obujajo nekdaj priljubljen ljudski običaj na vasi.
Februar ali marec sta v znamenju pusta. Koranti s Hajdine in Dražencev ter orači iz Gerečje vasi in Skorbe popestrijo dogajanje v gostinskih lokalih in na različnih druženjih v vseh sedmih vaseh, zberejo pa se tudi na osrednjem občinskem trgu.
V velikonočnem času vsako neparno leto članice ženskih društev v dvorani Društva upokojencev Hajdina predstavijo svoje kuharske dobrote in ročno izdelane umetnine.
Mesec maj je čas, ko ozelenijo in zacvetijo travniki. V Gerečji vasi se možje in fantje vsako leto pomerijo v košnji trave na stari, tradicionalni ročni in tudi novejši, strojni način. Ob petju in taktu harmonike kosa bolje reže travo in cvetje.
Na alojzijevo je junija praznična maša pri vaškem zvoniku v Gerečji vasi, posvečena vaškemu zavetniku sv. Alojziju. Mnogi na to srečanje tudi prikolesarijo.
Julijska vročina privabi na tekmovanje v ulovu rib s plovcem k ribniku Žejne ribice v Dražence. V prijetni senci si je v lovskem domu na Zgornji Hajdini mogoče ogledati razstavo lovskih trofej, fazanov in jerebic.
Tretji konec tedna v avgustu se mnogi hajdinski občani poglobijo v rimsko obdobje in množično sodelujejo na tradicionalnih rimskih igrah na Ptuju.
Na velike maše v avgustu se občani tradicionalno podajo na kolesarsko romanje v Slovenjo vas, k cerkvici Marije Vnebovzete.

Konec septembra ali v začetku oktobra obujamo jesenska kmečka opravila. Na kmetiji Meglič v Skorbi potekata ročno trganje koruze in kožuhanje (ličkanje) ob petju in muziki.
Gerečja vas je jeseni predana tradicionalni bučijadi. V gasilskem domu je vsakoletna razstava buč, bučnic in jedi iz buč.
Jesen je lepa tudi v času trgatve. Posebej zanimivo je v Skorbi, kjer ohranjajo avtohtone sorte grozdja, pridelanega na brajdah. Na prireditvi Skorba trga in preša na kmetiji Meglič se zbere vesela družba, vaščani pa izberejo tudi svojega kletarja letnika.
Upokojenci tradicionalno poskrbijo za jesensko druženje ob peki kostanjev, pokušnji mošta in ljudskem petju. Prireditev je vsako leto oktobra v drugi vasi.
Na Martinovo soboto v mesecu novembru občina praznuje občinski praznik z martinovanjem in imenovanjem kletarja občine in župnije Hajdina. Tradicija se ohranja s prireditvijo Iz mošta vino – pridi na Hajdino.
Na kmetiji Meglič v Skorbi potekajo novembrska večerna druženja, imenovana pušlšanki.
V Gerečji vasi je novembra tradicionalni ženski turnir v paver šnopsu.
Decembra so na vrsti Draženci z rezancijado – tradicionalnim tekmovanjem v ročnem izdelovanju domačih rezancev ter z druženjem aktivov in društev žena in deklet.
Cerkev sv. Martina na Hajdini je v tednu pred božičem z nastopi znanih slovenskih glasbenih zasedb odeta v praznično vzdušje.
Na štefanovo velja povabilo v Dom vaščanov v Skorbo na tradicionalni božično-novoletni koncert z nastopom domačih in gostujočih skupin.